Sernik z delicjami na zimno
Dodany przez ZosiaPiecze | 1 komentarz
Składniki
Biszkopt
4 jaja
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
Masa
1 kg sera w wiaderku
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1/2 litra śmietany 36%
3 łyżki żelatyny
3 paczki delicji
Dodatki
1 gorzka czekolada
Delicje to bardzo pyszne ciasteczka a ciasto z ich udziałem jest już naprawdę czymś wspaniałym. Pokażę Ci jak przygotować sernik z delicjami. Przygotowanie ciasta nie należy do najtrudniejszych a naprawdę warto spróbować. Sernik z delicjami to biszkopt wyłożony masą serową, na której z kolei poukładane są delicje. Na delicje wyłożona jest druga warstwa masy a całość posypana jest tartą czekoladą. Sernik z delicjami jest znakomitym pomysłem na gorące dni.
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier nadal ubijając. Żółtka wrzucamy do garnuszka lub szklanki i dodajemy do nich 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz łyżeczkę octu. Żółtka muszą chwilę postać aby napęcznieć. Po chwili wlewamy żółtka do wcześniej przygotowanych białek i miksujemy. Następnie dodajemy kakao i mąkę ale już teraz mieszamy wszystko łyżką.
![shrek1](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/shrek1-150x150.jpg)
![shrek2](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/shrek2-150x150.jpg)
![metr7](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/12/metr7-150x150.jpg)
![metr8](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/12/metr8-150x150.jpg)
Przygotowany biszkopt wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy około 35 minut w temperaturze 190-200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.
![orzka14](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/orzka14-260x195.jpg)
![serdel1](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/08/serdel1-260x195.jpg)
Masa
3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/2 szklance ciepłej wody i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę odstawiamy do wystudzenia.
![serdel](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/08/serdel-535x401.jpg)
Do miski wkładamy ser i miksujemy, następnie wsypujemy cukier, cukier waniliowy i dalej miksujemy. Zmiksowany ser odstawiamy i zabieramy się za ubijanie śmietany. Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru na sztywno.
![serdel3](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/08/serdel3-260x195.jpg)
![serdel4](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/08/serdel4-260x195.jpg)
Następnie do wcześniej przygotowanego sera dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy wystudzoną żelatynę (powoli po łyżce).
![serdel5](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/08/serdel5-260x195.jpg)
![serdel6](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/08/serdel6-260x195.jpg)
![serdel7](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/08/serdel7-535x401.jpg)
Teraz zabieramy się za ostatni etap przygotowania ciasta. Na wystudzony biszkopt wykładamy połowę masy serowej. Na masę wykładamy delicje tak aby wypełniły całe ciasto.
![serdel8](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/08/serdel8-260x195.jpg)
![serdel9](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/08/serdel9-260x195.jpg)
Na delicje wykładamy resztę masy serowej.
![serdel10](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/08/serdel10-260x195.jpg)
![serdel11](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/08/serdel11-260x195.jpg)
Całość posypujemy utartą gorzką czekoladą. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzone.
![serdel13](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/08/serdel13-260x195.jpg)
![serdel14](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/08/serdel14-260x195.jpg)
![serdel16](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/08/serdel16-535x401.jpg)
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: biszkopt, ciasto, cukier, cukier waniliowy, czekolada, delicje, jajka, kakao, mąka, masa, placek, proszek do pieczenia, ser, śmietana