Sernik kapłański
Dodany przez ZosiaPiecze | komentarze 2
Składniki
Ciasto
3 szklanki mąki pszennej
30 dag margaryny
1 i 1/2 szklanki cukru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Masa-serowa
1,20 kg sera
4 jajka
3 białka
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g skórki z pomarańczy (lub bakalii)
1/2 kostki margaryny
Lukier
2 białka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka soku z cytryny
Cześć, pokażę Ci dzisiaj jak przygotować bardzo dobre ciasto jakim jest „Sernik kapłański”. Ciasto jest stosunkowo proste w przygotowaniu lecz nie należy do tych najłatwiejszych. Sernik kapłański składa się z utartego ciemnego ciasta, na które z kolei wylana jest masa serowa posypana również utartym ciastem. Sernik z wierzchu polany jest lukrem. Ciasto wygląda bardzo smakowicie i najważniejsze, że tak też smakuje. Przypadnie do gustu wszystkim gościom oraz domownikom.
Ciasto
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wygniatamy.
Jak już ciasto będzie gotowe, to dzielimy je na 2 równe części i na około 30 minut wkładamy do zamrażarki (można również podzielić na mniejsze części to szybciej się zamrozi).
Masa serowa
Teraz bierzemy się za masę serową. Do miski wkładamy margarynę, cukier i 4 jajka. Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy ser.
Jak już zmiksowaliśmy cały ser to w innej misce ubijamy pianę z 3 białek i dodajemy ją do naszej masy serowej oraz wsypujemy budyń i proszek do pieczenia.
Całość dokładnie i powoli mieszamy łyżką. (do masy serowej dodajemy bakalie lub tak jak ja to zrobiłam skórkę z pomarańczy).
Lukier
Ubijamy 2 białka a następnie dodajemy do nich 1/2 szklanki cukru pudru oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny, ciągle ubijając. 1/2 kostki margaryny rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Do ubitych białek dodajemy powoli wystudzoną margarynę i jeszcze chwilę ubijamy.
Jeśli nasze ciasto już się zmroziło, to ucieramy jedną połowę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (utarte ciasto układamy równomiernie na całej blasze).
Na ciasto wykładamy przygotowaną masę serową a następnie ucieramy na nią drugi kawałek zmrożonego ciasta.
Całość pieczemy w piekarniku 50-60 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Po około 30 minutach odwracamy i ściągamy papier do pieczenia w celu odparowania. Kiedy nasz sernik wystarczająco wystygnie to przygotowujemy lukier i polewamy nim ciasto (nie musi to być lukier, można przygotować polewę według uznania).
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: budyń, cukier, cukier waniliowy, kakao, lukier, mąka, margaryna, masa, placek, śmietana