Sernik kapłański
Dodany przez ZosiaPiecze | komentarze 2
Składniki
Ciasto
3 szklanki mąki pszennej
30 dag margaryny
1 i 1/2 szklanki cukru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Masa-serowa
1,20 kg sera
4 jajka
3 białka
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g skórki z pomarańczy (lub bakalii)
1/2 kostki margaryny
Lukier
2 białka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka soku z cytryny
Cześć, pokażę Ci dzisiaj jak przygotować bardzo dobre ciasto jakim jest „Sernik kapłański”. Ciasto jest stosunkowo proste w przygotowaniu lecz nie należy do tych najłatwiejszych. Sernik kapłański składa się z utartego ciemnego ciasta, na które z kolei wylana jest masa serowa posypana również utartym ciastem. Sernik z wierzchu polany jest lukrem. Ciasto wygląda bardzo smakowicie i najważniejsze, że tak też smakuje. Przypadnie do gustu wszystkim gościom oraz domownikom.
Ciasto
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wygniatamy.
![serkap](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serkap-150x150.jpg)
![serkap1](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serkap1-150x150.jpg)
Jak już ciasto będzie gotowe, to dzielimy je na 2 równe części i na około 30 minut wkładamy do zamrażarki (można również podzielić na mniejsze części to szybciej się zamrozi).
![serkap2](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serkap2-150x150.jpg)
![serkap3](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serkap3-150x150.jpg)
Masa serowa
Teraz bierzemy się za masę serową. Do miski wkładamy margarynę, cukier i 4 jajka. Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy ser.
![serkap4](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serkap4-260x195.jpg)
![serkap5](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serkap5-260x195.jpg)
![serkap6](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serkap6-260x195.jpg)
![serkap7](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serkap7-260x195.jpg)
Jak już zmiksowaliśmy cały ser to w innej misce ubijamy pianę z 3 białek i dodajemy ją do naszej masy serowej oraz wsypujemy budyń i proszek do pieczenia.
![serkap11](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serkap11-260x195.jpg)
![serkap12](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serkap12-260x195.jpg)
Całość dokładnie i powoli mieszamy łyżką. (do masy serowej dodajemy bakalie lub tak jak ja to zrobiłam skórkę z pomarańczy).
![serkap8](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serkap8-260x195.jpg)
![serkap10](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serkap10-260x195.jpg)
Lukier
Ubijamy 2 białka a następnie dodajemy do nich 1/2 szklanki cukru pudru oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny, ciągle ubijając. 1/2 kostki margaryny rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Do ubitych białek dodajemy powoli wystudzoną margarynę i jeszcze chwilę ubijamy.
Jeśli nasze ciasto już się zmroziło, to ucieramy jedną połowę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (utarte ciasto układamy równomiernie na całej blasze).
![serkap14](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serkap14-260x195.jpg)
![serkap15](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serkap15-260x195.jpg)
Na ciasto wykładamy przygotowaną masę serową a następnie ucieramy na nią drugi kawałek zmrożonego ciasta.
![serkap16](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serkap16-260x195.jpg)
![serkap17](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serkap17-260x195.jpg)
![serkap18](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serkap18-260x195.jpg)
![serkap19](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serkap19-260x195.jpg)
Całość pieczemy w piekarniku 50-60 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Po około 30 minutach odwracamy i ściągamy papier do pieczenia w celu odparowania. Kiedy nasz sernik wystarczająco wystygnie to przygotowujemy lukier i polewamy nim ciasto (nie musi to być lukier, można przygotować polewę według uznania).
![serkap20](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serkap20-260x195.jpg)
![serkap21](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serkap21-260x195.jpg)
![serkap22](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serkap22-535x401.jpg)
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: budyń, cukier, cukier waniliowy, kakao, lukier, mąka, margaryna, masa, placek, śmietana