Cześć. Pokażę Ci dzisiaj jak przygotować struclę makową. Ciasto to jest najczęściej przyrządzane na Święta Bożego Narodzenia ale jak każde inne możesz przygotować je zawsze kiedy będziesz mieć tylko ochotę. Strucla makowa składa się z ciasta tzw. “topielca”, wyłożonego masą makową. Całość jest zwinięta w roladę i polana lukrem lub polewą. Ciasto jest stosunkowo proste do zrobienia więc nie będziesz mieć z nim problemu.

 

Ciasto

Na początek lekko podgrzewamy mleko a następnie dodajemy do niego cukier oraz drożdże (musimy uważać żeby nie zaparzyć drożdży, ponieważ ciasto wtedy nie wyrośnie).

strucmak6

Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy powoli roztwór z drożdży. Dodajemy jaja oraz wlewamy ciepłą roztopioną margarynę.

strucmak7strucmak9

Kiedy wszystkie składniki mamy już dodane, to wtedy je zagniatamy ręcznie. Ciasto będzie trochę tłuste. Podsypujemy je mąką a następnie formujemy ciasto w kulkę, którą z kolei wrzucamy do miski lub garnka wypełnionego zimną wodą (wody musi być wystarczająco dużo, aby ciasto całe się zanurzyło).

strucmak10strucmak11

Teraz czekamy do momentu aż ciasto wypłynie na powierzchnię wody. Gdy nasze ciasto już wypłynęło, wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę i ponownie zagniatamy.

strucmak14

Masa makowa

Mak zaparzamy w gorącej wodzie tak długo aż wystygnie. Po wystygnięciu, mak mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa 2 razy. Przy drugim mieleniu dodajemy na zmianę mak, cukier , bułkę tartą oraz orzechy.

strucmak4strucmak5

 

Kiedy już mak mamy zmielony dodajemy do niego żółtka i 2 łyżki miodu. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz ubijamy białka na sztywną pianę a następnie dodajemy ją do maku i wszystko mieszamy łyżką.

strucmak12strucmak16

 

strucmak17

 

Lukier

Ubijamy jedno białko a następnie dodajemy 4 łyżki cukru pudru oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny, ciągle ubijając. 1/4 kostki margaryny rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Do ubitych białek dodajemy powoli wystudzoną margarynę i jeszcze chwilę ubijamy.

Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i dzielimy na 2 części. Bierzemy jedną część, rozwałkowujemy najlepiej na długość blachy w której będziemy piec. Na rozwałkowane ciasto wykładamy połowę maku i zawijamy strucla (w roladę). Z drugą połową ciasta robimy to samo.

strucmak15strucmak18

 

Pieczemy około 35-45 minut w temperaturze 200 stopni. Struclę polewamy przygotowanym przez nas lukrem (można też polewą czekoladową).

strucmak19strucmak

 

strucmak1strucmak2

Smacznego:)

 


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , ,