Strucla makowa
Dodany przez ZosiaPiecze | komentarze 4
Składniki
Ciasto
25 dag mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
4 łyżki cukru
2 żółtka
1/4 szklanki mleka
5 dag drożdży
Masa-makowa
20 dag maku
2 żółtka
1 szklanka cukru
2 łyżki bułki tartej
1/2 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 białka
Lukier
1 białko
4 łyżki cukru pudru
1/4 kostki margaryny
1 łyżeczka soku z cytryny
Cześć. Pokażę Ci dzisiaj jak przygotować struclę makową. Ciasto to jest najczęściej przyrządzane na Święta Bożego Narodzenia ale jak każde inne możesz przygotować je zawsze kiedy będziesz mieć tylko ochotę. Strucla makowa składa się z ciasta tzw. „topielca”, wyłożonego masą makową. Całość jest zwinięta w roladę i polana lukrem lub polewą. Ciasto jest stosunkowo proste do zrobienia więc nie będziesz mieć z nim problemu.
Ciasto
Na początek lekko podgrzewamy mleko a następnie dodajemy do niego cukier oraz drożdże (musimy uważać żeby nie zaparzyć drożdży, ponieważ ciasto wtedy nie wyrośnie).
Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy powoli roztwór z drożdży. Dodajemy jaja oraz wlewamy ciepłą roztopioną margarynę.
Kiedy wszystkie składniki mamy już dodane, to wtedy je zagniatamy ręcznie. Ciasto będzie trochę tłuste. Podsypujemy je mąką a następnie formujemy ciasto w kulkę, którą z kolei wrzucamy do miski lub garnka wypełnionego zimną wodą (wody musi być wystarczająco dużo, aby ciasto całe się zanurzyło).
Teraz czekamy do momentu aż ciasto wypłynie na powierzchnię wody. Gdy nasze ciasto już wypłynęło, wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę i ponownie zagniatamy.
Masa makowa
Mak zaparzamy w gorącej wodzie tak długo aż wystygnie. Po wystygnięciu, mak mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa 2 razy. Przy drugim mieleniu dodajemy na zmianę mak, cukier , bułkę tartą oraz orzechy.
Kiedy już mak mamy zmielony dodajemy do niego żółtka i 2 łyżki miodu. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz ubijamy białka na sztywną pianę a następnie dodajemy ją do maku i wszystko mieszamy łyżką.
Lukier
Ubijamy jedno białko a następnie dodajemy 4 łyżki cukru pudru oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny, ciągle ubijając. 1/4 kostki margaryny rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Do ubitych białek dodajemy powoli wystudzoną margarynę i jeszcze chwilę ubijamy.
Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i dzielimy na 2 części. Bierzemy jedną część, rozwałkowujemy najlepiej na długość blachy w której będziemy piec. Na rozwałkowane ciasto wykładamy połowę maku i zawijamy strucla (w roladę). Z drugą połową ciasta robimy to samo.
Pieczemy około 35-45 minut w temperaturze 200 stopni. Struclę polewamy przygotowanym przez nas lukrem (można też polewą czekoladową).
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: ciasto, cytryna, drożdże, jajka, mak, margaryna, masa, orzechy, placek, polewa, strucla