Cześć. Tym razem pokażę Ci jak przygotować pysznego mazurka o równie wspaniałej nazwie jaką jest “super mazurek”. Ciasto w przygotowaniu nie jest trudne i nie będziesz mieć z nim żadnych problemów. Super mazurek składa się z 3 warstw kruchego ciasta przełożonego dżemem, wiśniami oraz ubitą pianą z bakaliami. Ciasto z wierzchu posypane jest cukrem pudrem. Super mazurek jest znakomitą propozycją w okresie świąt wielkanocnych ale również świetnie nadaje się na inne okazje.

 

Ciasto

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy resztę składników na ciasto (oprócz kakao). Wszystko dokładnie zagniatamy aż uzyskamy jednolitą masę.

supmaz1supmaz4

 

 

Ugniecione ciasto dzielimy na 3 równe części. Teraz bierzemy jedną część ciasta i dodajemy do niej kakao powtórnie ugniatając aby cały kawałek miał jednolity kakaowy kolor. Takim sposobem powinniśmy mieć 2 jasne kawałki i jeden ciemny.

supmaz6supmaz7

 

Następnie 2 części ciasta (jasną i ciemną) wkładamy do zamrażarki  na około 30 minut (tak by można było je później utrzeć na tarce). Pozostałą 3 część dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie ugniatamy na całej blasze.

supmaz8supmaz9

 

Masa białkowa

Ubijamy białka na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitych białek dodajemy orzechy i bakalie (w moim przypadku są to migdały i pokrojone suszone morele). Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.

 

supmaz11supmaz12

supmaz14supmaz15

 

Teraz na wygniecione na blasze ciasto wykładamy dżem (ja dałam wiśniowy, ale może być inny). Następnie na dżem wykładamy połowę masy białkowej i ucieramy na nią wyciągnięte z zamrażarki ciemne kakaowe ciasto.

supmaz13supmaz16

 

supmaz17supmaz18

 

Na ciemne ciasto wykładamy wiśnie, na które z kolei wykładamy resztę masy białkowej. Na koniec ucieramy na tartce zmrożone jasne ciasto.

supmaz19supmaz20

 

supmaz21

 

Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe ciasto z wierzchu posypujemy według uznania (ja posypałam cukrem pudrem).

supmaz22supmaz23

supmaz24

 

Smacznego:)


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , ,