Torcik z bezami i musem truskawkowym
Składniki
Biszkopt
6 jaj
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Mus-truskawkowy
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
4 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
Bita-śmietana
1/2 litra śmietany 36%
2 śmietanfixy
Poncz
1/2 szklanki przegotowanej wody
2 łyżki cukru
1 cytryna
Bezy
3 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
Cześć. Z racji, że wakacje już coraz bliżej a za oknem coraz cieplej (pomimo deszczowych dni) pokażę Ci jak przygotować pyszny torcik z bezami i musem truskawkowym. Torcik jest na tyle prosty w przygotowaniu, że z pewnością dasz sobie radę. Torcik składa się z 2 warstw jasnego biszkoptu wyłożonych musem truskawkowym. Z wierzchu ułożone są bezy a całość przyozdobiona jest bitą śmietaną i truskawkami. Jest to znakomity pomysł w ciepłe wakacyjne dni, szczególnie uwielbiane przez dzieci ale również dorośli nie przejdą obojętnie.
Na wstępie napiszę, że przepis został przygotowany na biszkopt o średnicy 25 cm.
Bezy
Na początku przygotujemy bezy ponieważ jest to dość długotrwały proces (bezy można kupić w sklepie ale te przygotowane przez nas będą smaczniejsze i bardziej kruche). Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier oraz ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wkładamy do szprycy i wyciskamy bezy (małe kupeczki), które pieczemy około 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 140 stopni. Jeśli nie mamy szprycy to wykładamy bezy łyżką, ale tak żeby nie były za duże.
Biszkopt (okrągły)
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie w szklance roztrzepujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Kiedy żółtka trochę napęcznieją to dodajemy je do ubitych białek i miksujemy. Na koniec dodajemy mąki i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.
Po wymieszaniu biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.
Mus truskawkowy
Teraz bierzemy się za mus truskawkowy. Truskawki kroimy na drobne kawałki (ale nie bardzo drobne), dodajemy 4 łyżki cukru oraz wodę i gotujemy. Podczas gotowania dodajemy galaretki a następnie zdejmujemy truskawki z ognia i mieszamy, aż do rozpuszczenia galaretek. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wody i dodajemy do jeszcze gorących truskawek ciągle mieszając. Gotowy mus odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Bita śmietana
Do miski wlewamy śmietanę i wsypujemy 4 łyżki cukru. Wszystko miksujemy około 3 minut. Następnie dodajemy śmietanfixy i miksujemy około 5 minut.
Poncz
Wystudzoną przegotowaną wodę wlewamy do szklanki. Następnie dodajemy cukier oraz wyciskamy sok z cytryny. Wszystko mieszamy żeby cukier się rozpuścił. Mamy przygotowany poncz.
Upieczony wcześniej biszkopt przekrawamy w poprzek na 2 równe części. Obie części biszkoptu nasączamy przygotowanym ponczem.
Na dolną warstwę wylewamy 1/2 musu truskawkowego i przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą część musu a następnie wykładamy na nim bezy.
Całość przyozdabiamy bitą śmietaną oraz kawałkami truskawek.
Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego:)
Kategoria: Torty Tagi: bezy, biszkopt, cukier, cytryna, galaretka, jajka, poncz, proszek do pieczenia, śmietan-fix, śmietana, truskawki