Mimo, że już po świętach to mam dla Was przepis na ciasto makowe z masą bakaliową. Wypiek ten nie należy do najbardziej wymagających podczas przygotowania więc na pewno sobie z nim poradzisz. Ciasto składa się z 2 warstwa biszkoptu przełożonych masą bakaliową. Wierzch ciasta wyłożony jest bezami i polany lukrem. Jest to świetny pomysł na wszystkie imprezy okolicznościowe oraz weekendowe spotkania ze znajomymi.

 

Bezy

Na początku przygotujemy bezy ponieważ jest to dość długotrwały proces (bezy można kupić w sklepie ale te przygotowane przez nas będą smaczniejsze i bardziej kruche). Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier oraz ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wkładamy do szprycy i wyciskamy bezy (małe kupeczki), które pieczemy około 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 140 stopni. Jeśli nie mamy szprycy to wykładamy bezy łyżką, ale tak żeby nie były za duże.

 

murkaj

 

Ciasto

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy dalej. Dodajemy stopniowo pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
cmmb4cmmb5
Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni 50 – 60 minut.
 cmmb7cmmb8
Masa
Zagotowujemy 1/2 litra mleka. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie a następnie wlewamy do gotującego mleka. Ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia. Do miski wkładamy margarynę i miksujemy. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń a następnie sok z cytryny oraz alkohol i miksujemy na puszystą masę.
cmmb9cmmb10
Gotową masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy rodzynki, wiśnie oraz wiórka kokosowe.
cmmb11cmmb12
Lukier
Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i gotujemy około 5 minut do uzyskania jednolitej konsystencji.
Teraz przechodzimy do ostatecznego przygotowania ciasta. Ciasto przekrawamy w poprzek na 2 równe części, dolną część smarujemy dżemem wiśniowym i wykładamy krem z bakaliami.
cmmb14cmmb16
Przykrywamy drugą częścią na którą wykładamy krem bez bakalii. Na wierzch ciasta układamy bezy, całość polewamy lukrem cukrowym.
cmmb17cmmb18
cmmb19cmmb20
Gotowe ciasto schładzamy, najlepsze jest na drugi dzień.
cmmb21
Smacznego:)

Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,