Share on Facebook167Share on Google+0

Święta za pasem a ja z tej okazji mam dla Ciebie przepis na pyszne ciasto jakim jest sero-makowiec. Sero-makowiec jest dość prosty w przygotowaniu i na pewno sobie z nim poradzisz. Ciasto składa się z warstwy ciasta wyłożonej mielonym makiem oraz pyszną masą serową. Całość posypana jest tartym ciastem oraz cukrem pudrem.. Jest to naprawdę świetny sposób na świąteczne ciasto i nie może go zabraknąć na twoim stole.

 

Ciasto

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, margarynę i proszek do pieczenia, następnie dokładnie to wszystko ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Kiedy już mamy ugniecione ciasto, dzielimy je na 3 części.

ser2ser5

Jedną część wkładamy do zamrażarki, a resztę ugniatamy na blasze, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.

ser7ser8

 

Masa serowa

Do miski wkładamy margarynę, cukier i jajko. Składniki te dokładnie miksujemy, dodając ser(półtłusty) zmielony wcześniej przez maszynkę. Pod koniec miksowania kiedy widzimy, że wszystko ładnie się połączyło dodajemy budyń i proszek do pieczenia cały czas miksując.

ser10ser11

 

 

Przygotowanie maku

Mak zaparzamy w gorącej wodzie tak długo aż wystygnie. Po wystygnięciu, mak mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa 2 razy. Przy drugim mieleniu dodajemy na zmianę mak, cukier, bułkę tartą oraz orzechy. Kiedy już mak mamy zmielony dodajemy do niego rodzynki uprzednio umoczone około 30 minut w letniej wodzie, trzy żółtka, miód oraz olejek migdałowy.

sermak (Copy)sermak1 (Copy)

 

Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz ubijamy 3 białka na sztywną pianę a następnie dodajemy ją do maku i wszystko mieszamy łyżką.

sermak3 (Copy)sermak5 (Copy)

 

Teraz bierzemy się za końcowy etap przygotowania ciasta. Na wyłożone wcześniej na blaszkę ciasto wykładamy zmielony mak.

sermak6 (Copy)sermak7 (Copy)

 

Następnie na mak wykładamy masę serową, którą z kolei posypujemy utartym zmrożonym ciastem.

sermak11 (Copy)sermak12 (Copy)

sermak13 (Copy)sermak14 (Copy)

 

Ciasto pieczemy 45-50 min w temperaturze 180-200 stopni. Po upieczeniu, jak ciasto lekko ostygnie, obracamy je, zdejmujemy papier do pieczenia celem odparowania. Po wystygnięciu i odparowaniu układamy gotowe ciasto w prawidłowej pozycji i posypujemy je cukrem pudrem.

sermak15 (Copy)sermak16 (Copy)

sermak17 (Copy)

 

Smacznego:)


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , ,