Share on Facebook15Share on Google+0

Przez jakiś czas na blogu nie pojawiały się nowe ciasta więc przyszła pora na dodanie nowego przepisu. Pokażę Ci jak przygotować pyszne ciasto o nazwie „Trzy kolory”. Ciasto jest stosunkowo łatwe do przygotowania więc na pewno sobie poradzisz. Ciasto „Trzy kolory” to 3 warstwy (kakaowa, orzechowa i makowa) pokryte różnego koloru galaretkami. Wierzch pokryty jest biszkoptami i polewą czekoladową. Jest to świetny pomysł na większość przyjęć okolicznościowych.

 

Na początek przygotujemy 3 galaretki żeby później nie czekać na ich stężenie. Galaretki czerwoną i żółtą przygotowujemy według opisu na opakowaniu, natomiast galaretkę zieloną z połową ilości wody podanej na opakowaniu. Przygotowane galaretki odstawiamy do stężenia i bierzemy się za przygotowanie ciasta.

 

Ciasto

Margarynę miksujemy z cukrem dodając stopniowo żółtka. Po dokładnym zmiksowaniu dodajemy pozostałe składniki ale teraz już mieszamy wszystko łyżką. Następnie ubijamy białka na sztywno i również dodajemy do naszego ciasta powoli mieszając.

trzykolory3trzykolory4

 

Przygotowane ciasto dzielimy na 3 równe części.

trzykolory5trzykolory6

 

Do jednej części dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie, do drugiej mak a do trzeciej kakao.

trzykolory8trzykolory9

 

Każdą z części ciasta pieczemy osobno około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu ciasta odstawiamy do wystudzenia.

trzykolory11

 

Masa

Do rondelka wlewamy 1 szklankę mleka, cukier i wstawiamy do gotowania. W drugiej szklance roztrzepujemy jajka z dwiema mąkami i kakaem. Następnie roztrzepane jajka wlewamy do gotującego mleka i mieszamy. Po chwili mamy ugotowany budyń, który odstawiamy do wystudzenia.

trzykolorytrzykolory1

trzykolory2

 

W następnej kolejności do miski wrzucamy margarynę i miksujemy stopniowo dodając wystudzony budyń (całość miksujemy dokładnie aby powstałą jednolita masa). Z przygotowanej masy odkładamy trochę (według uznania) do posmarowania wierzchu ciasta.

trzykolory12trzykolory13

 

 

Poncz

Poncz przygotowujemy z 1 szklanki przegotowanej wody, soku z 1/2 cytryny oraz 3 łyżeczek cukru.

 

Wszystkie składowe naszego ciasta są już gotowe,  a więc bierzemy się za końcowy etap. Jako pierwszą kładziemy warstwę kakaową, którą lekko nasączamy ponczem. Następnie wykładamy 1/2 wcześniej przygotowanej masy.

trzykolory15trzykolory16

 

Na masę wykładamy mocno stężoną (tak żeby się nam nie rozlała) czerwoną galaretkę.  Na galaretkę kładziemy kolejną warstwę ciasta (tym razem będzie to warstwa orzechowa), na którą wykładamy resztę masy. Tym razem na masę wykładamy żółtą galaretkę.

trzykolory17trzykolory18

 

Teraz na galaretkę kładziemy ostatnią warstwę makową, którą smarujemy wcześniej odłożoną częścią masy. Na wierzch ciasta układamy biszkopty, które maczamy wcześniej w zielonej galaretce. Całość lekko polewamy polewą czekoladową. Ciasto przechowujemy w lodówce.

trzykolory19trzykolory20

trzykolory21trzykolory22

trzykolory23

 

Smacznego:)


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , ,