Dodany przez ZosiaPiecze | 1 komentarz
Piernik to ciasto znane wszystkim miłośnikom wypieków. Rodzajów pierników jest bardzo wiele, ja natomiast pokażę Ci wersję z rodzynkami oraz orzechami. Ciasto te nie należy do najprostszych w przygotowaniu ponieważ jest kilka rzeczy, które wymagają od nas trochę wysiłku. Piernik składa się z lanego ciasta, do którego dodajemy rodzynki oraz orzechy. Z wierzchu ciasto polane jest polewą czekoladową oraz posypane orzechami włoskimi. Jest to przysmak zarówno starszych jak i tych młodszych miłośników słodkości. [Czytaj więcej]
Tym razem pokażę Tobie coś dla miłośników bakalii, a będzie to keks. Keks to stosunkowo proste ciasto i nie trzeba wkładać w niego wiele pracy natomiast powiem szczerze, że jest bardzo dobre. Keks to ciasto wymieszane z dużą ilością bakalii a z wierzchu posypane cukrem pudrem. Może być doskonałym przysmakiem w czasie świąt ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby przygotować je podczas innych okazji. [Czytaj więcej]
Dodany przez ZosiaPiecze | komentarze 4
Dzisiaj pokażę Ci jak przygotować bardzo dobre ciasto na święta ale nie tylko, ponieważ możesz go przygotować zawsze wtedy kiedy będzie na to okazja. Makowiec to ciasto znane przez wiele pokoleń i zapewne istnieje wiele, wiele wersji tego smakołyka, a ja pokażę Tobie jedną z nich. Makowiec składa się z 2 razy mielonego, zaparzonego maku, pysznego biszkopta, natomiast całość polana jest specjalnie przygotowanym lukrem. Nie jest to trudny placek do zrobienia a jak wiemy bardzo pyszny. [Czytaj więcej]
Witam Cię na blogu. Tym razem zaprezentuję Ci bardzo pyszne ciasto jakim jest „Rafaello”. Ciasto to nie należy do najłatwiejszych do wykonania ale też nie należy do trudnych więc bez problemu będziesz w stanie go wykonać, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu. „Rafaello” to 2 warstwy biszkopta przełożone w środku specjalnie przygotowanym kremem składającym się z wiórek kokosowych, białej czekolady oraz utartego wafelka kokosowego. Wierzch ciasta wyłożony jest cienką warstwą masy i posypany wiórkami kokosowymi. [Czytaj więcej]
Dzisiaj mam dla Ciebie coś bardzo ciekawego, a mianowicie jest to ciasto, o jakże przedziwnej nazwie „Ogon pawia”. Ciasto to nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu ale gwarantuję Ci, że w smaku jest to jeden z najbardziej wyrafinowanych placków jakie kiedykolwiek próbowałeś/aś. „Ogon pawia” to placek składający się z ciasta, wyłożonego trzema zwiniętymi roladkami nadzianymi powidłami oraz orzechami, pomiędzy którymi znajdują się winogrona przykryte galaretką. Wierzch ciasta polany jest polewą i posypany posypką czekoladową. [Czytaj więcej]
Mam dla Ciebie nowe ciasto, o jakże wdzięcznej nazwie „Karpatka”. Karpatka jak już może się domyślasz to nazwa związana z naszymi pięknymi górami, jakimi są Karpaty. Dlaczego akurat góry?? Otóż, nasze ciasto po upieczeniu będzie miało na wierzchu górki, z których oczywiście wzięła się nazwa. Karpatka to pyszne ciasto przełożone wewnątrz masą budyniową, które jest proste w przygotowaniu i nie wymaga wielkiego nakładu pracy. [Czytaj więcej]
Mam dla Ciebie nowe ciasto. Tym razem przygotujemy biszkopt z masą ananasową. Ciasto te jest stosunkowo proste do zrobienia i nie będziesz mieć z nim większych problemów. Biszkopt z masą ananasową to ciasto złożone z 2 kawałków biszkopta, przełożone pyszną masą ananasową a z wierzchu posypane startą czekoladą lub też posypką czekoladową. Jeśli masz w domu kogoś kto uwielbia ananasy, bez wątpienia możesz przygotować to ciasto. [Czytaj więcej]
„Kropla rosy” jest to sernik urzekający swoją piękną nazwą ale nie tylko. Sernik „kropla rosy” składa się z pysznego ciasta w połączeniu ze specjalnie przygotowanym serem oraz masą kokosową. To ciasto może naprawdę urozmaicić Twój jadłospis na nie jednym przyjęciu. Ciasto mimo swojej złożoności składników, jest w zasadzie bardzo proste do przygotowania i nie wymagające wobec Ciebie wielkiego wysiłku. [Czytaj więcej]